7 Ağustos 2019 Çarşamba

mükemmeliyetçilik

son zamanlarda yolunuz psikolog ya da psikiyatrist odasına düştü mü? pardon, bir arkadaşınızın yolu düştü mü? çünkü, o odalara arkadaşlarımız gider. tesadüfen bizim yolumuz düşmüşse de olaylar 'bir arkadaş'ımızın başından geçmiştir.

bahse girerim, karşısındakinin arkadaşınıza koyduğu tanı "mükemmeliyetçi"dir. yolu o odalardan geçen birini tanımıyorum ki mükemmeliyetçi olmasın. ve her defasında aynı şeyi derim: "iltifat mı hastalık adı mı belli değil!"

aslında, bunun altında ticari bir yan olduğunu da düşünüyorum. küçük bir kelime tercihiyle müşteri memnuniyeti garanti. böyle güzel şeyler duymaya herkes gelir. yine gelir.

bir de, obsesif kompülsif bozukluktan mustaripsiniz, dediklerini düşünsenize. "sensin o!" demezlerse n'olayım.

2 yorum:

Edischar dedi ki...

şu psikiyatrlar insanları uydurdukları isimlerle etiketlemese iyiydi.

verbumnonfacta dedi ki...

psikolojiyle ilk tanıştığımda uzayın derinliklerinde keşfedilmiş yeni bir evren duygusu doldurmuştu içimi. o vaatkârlık yerini zamanla hayal kırıklığına bıraktı. çünkü psikoloji insanı "şey"leştiriyordu. ana konusu olan ruhun sonsuzluğunu unutup onu adeta kutuluyordu.

bu hayal kırıklığı çok geçmedi, nefrete dönüştü. hâl böyleyken konuyla ilgili meslek erbabına sevgi beslemek pek kolay olmuyor.