30 Eylül 2023 Cumartesi

sebep - sonuç

dün sosyal medyada dolaşırken nice futbol takımı oyuncularından alexis beka beka'nın intihar girişiminde bulunduğu ve ikna edilmeye çalışıldığına dair paylaşımlar okudum. önce sebep belli değildi, sonra ayrılık acısı olduğu söylendi.

bugün de, eski futbolcu vikash dhorasoo'nun bir televizyon programında futbolcular hakkındaki söyledikleri düştü sosyal medyaya.

her kelimesine katılıyorum. sadece modern zamanlarda gladyatör rolü üstlenen sporcular değil, okul birincisi olsun, üniversite sınavında derece yapsın istediğimiz çocuklar, yeteneği var diye çocukluklarını elinden aldığımız çocuklar da aynı dertten mustarip.

*

"futbolcu, çok erken yaşlarda aile yapısından kopardığımız, bulunduğu yerden başka bir noktaya taşıdığımız ve hiçbir aidiyeti olmaması adına okul hayatını olması gerektiği gibi sürdürmesine izin vermediğimiz bir birey.

ve sonra kendisinden bizi iyi temsil etmesini, iyi konuşmasını, hatasız tweetler yazmasını bekliyoruz. oysa başta kendisinden sadece futbol oynaması istenmişti...

burada düzgün işlemeyen bir şey var. amatör ve profesyonel futbol arasındaki bağlantının iyi bir şekilde işlemesini sağlamamız gerekiyor. futbolculara biraz daha hoşgörü lazım. sanki çok olgun insanlarmış gibi bugün bu çocukları yok ettik.

ben bugün bir futbolcu olarak futbol oynamak dışında hiçbir şey bilmiyorum. çok param var ve bu parayla ne yapacağımı bilmiyorum.

ben ilk kitabımı yirmi yaşında okudum. kültürel hayatı çok geç keşfettim. futbolcuların kişisel merakı yeterince gelişmiş değil. asıl sıkıntı burada. 

bizi meraklı bireylere dönüştürmüyorlar çünkü kimsenin böyle bir gayesi yok. biz sadece futbolcuyuz."*


*: çeviri: alpay nafi, fransızcasına güvenenler için de videosu burada...

Hiç yorum yok: