21 Ocak 2022 Cuma

karne

karne notları yüksek olursa iyi insan olacağını düşünen ve eğitim hayatının son dönemi dışında bu düşüncesine uygun davranmış biri olarak yazıyorum bunları.

şimdiden farklı, toplumun ve tanrının kurallarına uyarsak iyi insan olunacağı söylenen bir kuşaktı bizimkisi. notlarımız iyi olursa da iyi insan olacaktık haliyle.

ama öyle değil. ne başarı ne mutluluk ne de makam ve mevkilerin okulda başarılı, karnede yüksek notlara sahip olmakla ilgisi yok. kiminin dehası okul sonrasında ortaya çıkıyor, kimi siyasi ya da çevre desteğiyle hiç de hakkı olmayan yerlere gelip, haram - helal nutukları atıyor.

ve elimizde kimselerin rağbet etmediği bir cümle kalıyor: iyi insan olmanın iyi karne notlarıyla bir ilgisi yok.

/zaten okul dediğimiz nedir ki? çocukların ve gençlerin, yaramazlık yapmasınlar, yalan yanlış yollara sapmasınlar diye bir denetleyicinin kontrolünde günün belirli bir kısmını geçirdiği binalar./

evet, bugün karne günü. kış tatili başlıyor. dilerim, hiç olmazsa bir kaç günü karlı geçer.

o zaman ece ayhan'ı anabiliriz. yani türk şiirini şiir yapanlardan ece ayhan çağlar'ı.

bir kaç yıl önce sosyal medyada gördüğüm bir fotoğraf var. görür görmez hem belleğime hem de telefonun hafızasına kaydettiğim bir fotoğraf: büyük, kara kaplı bir defterden bir sayfa.

büyük ve kara kaplı benim tahminim. öyle olmalı diyorum içimden. otuzlu - kırklı yıllar. ne bilgisayarlar ne de başına 'e' gelen karneler var. bu deftere öğrencilerin karne notları yazılmış.

ece ayhan'ın hanesinde 'orta'lar, 'iyi'ler gırla gidiyor. 'pekiyi'ler ise nadirattan. tesadüf bu ya, iki sıra üstünde bir öğrenci var. bütün notları 'pekiyi'.

adını ise hiçbir yerde duymadım. her şeyi bilmediğimi, işin doğrusu pek az şey bildiğimi bildiğimden googlea dahi sordum. ne wiki ile başlayan ansiklopedi ne ekşi ile başlayan sözlük ne de sokak adı... tek bir şey dahi göremedim.

/belki erken yaşta hayatını kaybetti, belki çocukluk aşkıyla evlenip memur oldu, belki babası inşaat malzemesi satan dükkanın başına geçmesini istedi, belki çalışıp ailesine destek olmak için okulu bıraktı... bu durum, düşüncemi değil örneğimi yanlışlar sadece./

diğer yandan ece ayhansız bir türk şiiri nasıl bugün düşünülemiyorsa gelecekte de düşünülemeyecek. ece ayhan hep var olacak. birileri onu okuyacak, onun gibi olmak isteyecek, etkilenecek, anlatacak.

diyeceğim o ki, karne notları -o da objektif bir değerlendirme ile- sadece ders başarınızı ölçer. iyi insan olmak, mutlu olmak, başarılı olmak ise bambaşka şeyler.

Hiç yorum yok: