7 Kasım 2021 Pazar

günün sorusu: ruh eşi

ruh eşi nedir? nesneye bakınca aynı şeyleri gören, birbirinin benzeri mi? yoksa biri diğerini tamamlayan, bir çarkın dişleri diğerinin boşluğuna denk gelen iki dişlisi mi?

3 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

Genelde ilk tanım gösterilir ama ikinci tanım daha mantıklı. bence ise :)
bence ikisi ortaya karışık. nesnelere, olaylara baktığında gördüklerinin benzer olması, benzer duyguları hissetmek az da olsa, benzer değerleri amaç edinmek. ama kişisel özelliklerle birbirini zenginleştirerek eksiklikleri tamamlamak. ama hepsi oluyor mu, hayır.

fatoş dedi ki...

Benzer olduklarını düşünmüyorum şayet varsa. böyle bir şey, ben henüz bulamadım. Tam olarak zıt olmaları gerekiyor gibi sanki, ayna, simetri düzleminde filan da düşünürsek...

verbumnonfacta dedi ki...

"ruh eşi" denilen hâli, "nesneye bakınca aynı şeyleri gören, birbirinin benzeri" olarak tarif eder, öyle kabul ederdim. yazdan bu yana, (yeni yaş etkisi değil ama) ikincisi olduğunu düşünüyorum. "ruh eşi" diye kabul ettiğim şey "eşitlik"miş gibi geliyor artık.

fizik kurallarının aksine insanlık kurallarında benzerin benzeri çektiği doğrudur. bir süre sonra "aşınma" meydana geldiği de. o yüzden, dünyayı yakmaya hazır olanın ruh eşi mevzuya bir bidon benzinle katılan değil "hayır, adam! o tarafa gitme!" diyen olmalı.

evet, sonra da "ben hiç değişmedim," diyorum. (burada, "gülümsemeler, gülüşmeler" falan...)