30 Mart 2020 Pazartesi

thomas bernhard'ı anlamak

neden bilmem thomas bernhard'la aramızda hep bir mesafe oldu. hatta, mesafe o kadar büyük ki onu duyamıyorum gibi hissederim. tabiî yakın olmak, duymak ama anlamamak da mümkün.

üstelik etrafımda thomas bernard hastası bir kitle var. özellikle de kadın okurlar. ama etrafımdaki kadın okurlar ne zaman thomas bernhard övse aklıma kıvanç tatlıtuğ gelir benim. daha doğrusu, kıvanç tatlıtuğ'un oynadığı son diziden bir fotoğrafı, amigoluk yaptığı sahneden bir fotoğrafı ekran görüntüsü yapıp, "kıvanç'ın oyunculuğu çok gelişme gösterdi," diyen nisa tayfası...

bu yüzden, margit schreiner'ın -kendisi memleketimizde yky'dan çıkan insan dengesi ile ünlüdür- "schreibt thomas bernhard frauenliteratur?"* adında bir deneme kitabı olduğunu öğrenince gülümsedim. görüldüğü üzere mal bulmuş mağribi gibi de konunun üzerine atladım.

kim bilir, belki de thomas bernhard'ın yeteneklerini yanlış güzergâhlarda aradım yıllarca. belki de, herr bernhard'ın oyunculuğu iyidir.


*thomas bernhard kadın okurlar için mi yazıyor?

5 yorum:

Denize Bakan Ev dedi ki...

Frost geldi hemen aklıma, en bilindik ve malesef tek okuduğum romanı. Temel karakterinin güçlü ve cinsel anlamda özgür kadın imajı. 1960'larda yazılmıştı yanılmıyorsam. Dönemin içindeki gücünü (70'ler öncesi sonuçta) azımsamamak lazım ama evet biraz "chick-lit". Nedir Türkçesi? :)

pelinpembesi dedi ki...

haydaa nasıl kıyaslarsın ikisini. kadınların en çok
beğendiğini yazmışsın ama senin çevrende böyle bence. bizim
buralarda bilen hemcinsim yok zaten de erkeklerden de sevmeyen,
takdir etmeyen yok. ( onlar da 2 kişi)

verbumnonfacta dedi ki...

@denize bakan ev,
"chick-lit" mi? asla. asla. asla.

aramızdaki mesafeye rağmen herr bernhard'a bunu dedirtmem. hem kendisine, hem seçtiği hayatı yaşama biçimine, hem eserlerine haksızlık bu. kaldı ki, ilişkimizde onu anlayamıyor olmak'ı da ihtimalden uzak bulmuyorum. ya da tarzımız farklı kendisiyle.

@pelin pembesi,
evet, benim çevremde öyle. ama erkeklerin sevmediğini iddia etmiyorum. sadece, kadın okurların ilgisi bir başka demeye çalışıyorum.

az önce rastladığım bir tivitle durumu örneklemek isterim: "işin aslı ben kurgu bir kitabın kapağına yazarının fotoğrafının konmasını çok komik bulan biriyimdir, artist misin vs, ama konu bernhard olunca, bu aksine bir kural gibiydi, bütün esas kahramanlar zaten bernhard'ın bir versiyonu olduğu için./ bernhard'ın iki dirhem bir çekirdek bir cafede ya da gün ışığında bir bankta oturmuş suratsızlık eden halinin :)"

thomas bernhard seven "hemcins"lerime ise selam olsun.

Denize Bakan Ev dedi ki...

Frauenliteratur ile İngilizcesi Chick-lit aynı anlamda ama :) Tek bir kitaptan değerlendiremeyeceğim için, haklısınız, beyaz bayrak sallayarak ayrılıyorum.

verbumnonfacta dedi ki...

beyaz bayrağa gerek yok. kaldı ki, ben de ne "schreibt thomas bernhard frauenliteratur?" başlıklı denemeyi ne de bu başlığı kendine isim kabul eden kitabı okudum. belki de margit schreiner tam da dediğiniz türden, alaycı ve komik yol izlemiştir.

burada asıl mesele, bu soruda herr bernhard'ı kadınların sadece kalem gücünden dolayı sevmiyor oluşuna bir dayanak buluyor olmam. yanılmadığımı biliyordum, yani.

üstelik az önce beyimizin olduğu kapaklara bir övgü daha duydum :)