15 Nisan 2020 Çarşamba

güne soru

babil kulesi'ni, daha doğrusu yunan klasiklerinden kutsal metinlere kadar her yerde karşımıza çıkan ve ulusların ve dünyada konuşulan yüzlerce dilin nasıl ortaya çıktığını açıklayan babil kulesi anlatısını bilirsiniz.

o vakitler, "allah ne yerde ne gökte, her yerde" değilmiş ki, insanlar tanrıya ulaşmak ve ona daha yakın olabilmek için, göğe yükselen bir kule inşa etmeye niyetlenmiş. kule çok geçmeden yükselmeye başlayınca bunu küstahlık olarak gören tanrı, kulenin inşasında çalışan her insana ayrı bir dil vermiş. artık birbirleriyle anlaşamaz olunca da kulenin yükselişi son bulmuş.

şimdi de, artan iletişimle birlikte iletişimsizlik çağına dönüşen günlerin içini boşalttığı cümlelerden biri olan ve mevlana'ya atfedilen, "allah der ki: kimi benden çok seversen, onu senden alırım,'' sözünü analım.

artık 'son-uç'a yürüyebiliriz: acaba insanlar gerçek aşkta, yani gerçekten aşık olduğunda, insanlığın üzerine çıktıkları ve ilahi düzleme yaklaştıklar için mi tanrının gazabına uğruyorlar?

2 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

Tanrılar ??

verbumnonfacta dedi ki...

"o metnin gelişi. aksi takdirde ohepvarolan demeyi tercih ederim" demeye hazırlanıyordum ama yeniden okuyunca öyle olmadığını gördüm.

yani, ifadeyi değiştirmemek bir neden göremiyorum.