9 Ocak 2019 Çarşamba

kutulamak

seni, sen olarak özlüyorum.

seni, sen olarak...

ne kadar güzel bir cümle değil mi? özlem dolu bir kısa mesajı, hatta e-postayı bu tek cümleyle halledebilirsiniz. sosyal medyanın herhangi bir mecrasında karşınıza çıksa 'like'lara, 'beğeni'lere boğarsınız.

aslına bakarsanız, son anda sosyal medya örneğini vermem boşuna değil. çünkü tam da sosyal medyalık bir cümle; şekil olarak doğru, görünüşte şık ama gerçekle bağı neredeyse yok.

sen dediğimiz kimdir? bakınca gördüğümüz kişi mi? tanıdığımız, anladığımız, seviştiğimiz, yolculuğa çıktığımız...

tanıdığımız diyenler çıkacaktır. birini tanımanın olanaksızlığını göz ardı edenler tayfası yani. bunu, "seni tanıyamayabilirim ama anlayabilirim," diyen birisi olarak söylüyorum. kaldı ki, her türden iletişimin anlam kaybına neden olduğunu fark edince "hissediyorum," demeye başladım. "bu bir his sadece."

zaman geçti. belki büyüdüm belki bir şeyler öğrendim. bunun da yanlış olduğunu fark ettim: ne tanıyoruz ne anlıyoruz ne de hissediyoruz. yaptığımız tek şey muhatabımızı kutulamak ve daha en başta onun hakkında verdiğimiz bir karar, edindiğimiz fikir vasıtasıyla onunla olan ilişkimizi dizayn etmek.

tam da bu nedenle, kumar yüzünden evliliğinin sallantıda olduğunu öğrendiğimizde çok şaşırıyoruz. çünkü son bir yıldır çok yakındık. ne yaparsak yapalım kumar ve onu bir araya getiremiyoruz da "allah allah! iyi çocuktur, mümkün değil yapmaz öyle şey," diyoruz. oysa eski tip, bataklık diye tabir edilen mekanlara gitmesine gerek yok bunun için. bir kredi kartı ve bahis sitesi üyeliği yeterli. her şey bu kadar kolay olduğu, insan davranışları en az ruhu kadar sınırsız olduğu halde şaşırıyoruz. çünkü daha en başta onu sıkıştırdığımız çerçevenin içinde bu yoktu.

mesela, kız sana "arjantin iyi güzel de almanya daha emniyetli" demeye getirmiş, isfahan'da başlayıp buhara ve taşkent'e uzanan bir balayı yerine dubai'de yıldız zengini otellerden birini tercih etmiş ama sen onu "tutku dolu" diye anlatmaya devam etmişsin. üstelik, daha ilk günlerde "baştan ayağa mantık" olduğunu söylemişken.

4 yorum:

pisi dedi ki...

Kedinin kendi kuyruğunu yakalamaya çalışması ve sürekli kendi etrafında dönmesi gibi..yorucu bir durum. anlam ararken anlamını yitirmiş ınsan modeli..

verbumnonfacta dedi ki...

insanlar arasındaki her türden iletişim yorucu.

pisi dedi ki...

Aslında değil. insanına göre değişiyor. kendi gibi insanlara ilişmek bazen iyi bile gelebilir insana ..

verbumnonfacta dedi ki...

bulmak yolunda kolaylıklar.