8 Şubat 2016 Pazartesi

muhafaza

buraya yazdıklarımı her zaman değilse de bazan -gizli saklı- gündelik hayatın içinde sohbet konusu yaptığım da oluyor. onlardan birinde konu "fener bekçisi olmasaydım ne olurdum"a gelince neredeyse buraya yazdıklarımı bir bir saydım.

muhatabım, "tesadüf mü bilmiyorum ama" diyerek söze başladı ve bu mesleklerin "beklemeye ve muhafaza etmeye" dair olduğunu tespit ediverdi. "korumak" yerine sırf artistlik olsun diye seçtiği "muhafaza etmek" kavramı ise belki de bilinç altımı görmesiydi. bilmiyorum...

"evet, bu meslekler muhafaza etmeye yönelik ama daha çok kişinin kendisini muhafaza etmesine. hatta en çok buna."

"yine de paha biçilemez dediğin, geometriyi anlatmaya, "ilk olarak edebiyat ile matematik arasındaki en büyük farktan bahsedeceğiz: "nokta" edebiyatta her şeyin sonu demekken, matematikte her şeyin başlangıcıdır" diyerek başlayan matematik öğretmeni farklı bir yerde duruyor sanki."

"aksine... sürekli gençlerle bir arada kalanlar bir süre sonra orada takılıp kalıyor, toplumun sürekli güncellenen değerlerinin farkına bile varmıyor. karşısındaki yüzler değişiyor ama konular, yaptığı espriler bile aynı kalıyor. bir manada gençliğini ve saflığını muhafaza ediyor."

Hiç yorum yok: