22 Haziran 2020 Pazartesi

araç

notos öykü, yetmiş üç numaralı sayıdaki söyleşiden daha önce javier marías bahanesiyle bahsetmiştim. çevbir-notos işbirliği ile hazırlanan "çevirmen diyalogları"ndan biri olan sohbette, saliha nilüfer ile seda ersavcı söyleşiyordu.

orada seda ersavcı, andre green'den alıntılayarak, "çok büyük yazarların önemli bir kısmının en temel kaygısı edebiyat değildir. edebiyat,  zihinsel uğraşlarının hakiki nesnesi olan ruhiçi gerçekliklerinden bir şeyler iletmeyi denemek için bir araçtır (başka araç bulamamışlardır)"* der ve devam eder:

"çok düşündürmüştü bu cümle beni. sanırım ben bunun için çeviriden başka araç bulamadım, bir bakıma, yazamadığımdan anlatmak istediğim duyguları başkalarının ağzından aktarmayı seçtim." 


galiba upuzun bir mektuba dönüşen bu blog da öyle. "yazamadığımdan" blog tutuyorum ben de. duygularımı blog vasıtasıyla anlatmayı seçtim.


*: yazı ve ölüm

2 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

iyi ki yazıyorsun VNF, iyi ki yazmayı yeni moda türlere kapılıp bırakanlardan değilsin. ama haksızlık ediyorsun kendine; yazamadığım için diyorsun. bence yazma denemelerin vardır senin ve oldukça başarılısındır. eğer bir gün yayınlanırsa yazdıkların ben de isterim imzalısını.
Andre Green edebiyat için demiş ama sanat ve uğraşlar zaten bir araç insanın iletmek istedikleri için .Dolup taşan ruhlar bir şekilde bu gerçekliği paylaşmak istiyor başkalarıyla. bir yol arıyor ya da aramıyor belki de bu istek onu akması gereken yola sokuyor. Kimi yaptığı resimle, kimi sohbetleriyle, kimi baktığı hayvanlarla, kimi gezerek dolaşarak kimi ektiği çiçeklerle vb.

verbumnonfacta dedi ki...

"iyi ki"lik bir değer, oldukça büyük bir iltifat. teşekkür ederim. ama daha önce dediğim gibi, varsa kıymeti burada yazılanların, gören gözlere denk gelmesinden.

evet, farkındayım. müstear olmak, başka bir deyişle tül perdenin arkasından konuşmak insanı abartıyor. mesela benim de, nazan bekiroğlu sandığım biri var.

o dediğiniz bir gün olursa sizi bulur. demeseniz de bulurdu.

orada, "edebiyat" yerine bir çok şey yazılabilir. hele de sizin gibi on parmağında on marifet olanlar için. ama ben en çok çiçekli balkonunuzu seviyorum.