11 Haziran 2015 Perşembe

el yazısı

türk-islam sanatlarından biri olan hat sanatında sanatçıların başarısının sadece yetenek ve çok çalışmaktan kaynaklandığını düşünmüyorum. bana kalırsa, sözün yazıya üstün geldiği o zamanlarda yazabiliyor olmaları en önemli unsurdu.

günümüzde de durum farklı değil. duygularımızı 'mikroçip'lere, kelimelerimizi klavyelere emanet ettiğimizden bu yana "yazmak"tan ve el yazısından giderek uzaklaşıyoruz. sadece işi bilgisayarla olanlar, görevlerini bilgisayar yardımıyla yapanlar değil, öğrenciler de el yazısından uzak yetişiyor.

eskilerin el yazısıyla hazırladığı duvar gazetelerini, dönem ödevlerini bile bilgisayar harfleriyle hazır ediyorlar. güzel yazı dersi müfredattan kaldırıldı belki de.

bu durumu -hatta yenilgiyi- kabullenmiş olmalıyız ki, adını dahi el yazısıyla yazamayacak bir "okur-yazar"a rastlamış olsak şaşırmayacak hâle geldik.

düşünün bir, yakın bir gelecekte bir pastanenin camekanında ilan: "pasta üzerine kremayla yazı yazabilecek eleman aranıyor"...

*

elbette ki el yazısı güzel olmalı. "bütün kızların hasta olduğu" kadar olmasa bile "güzellik" önemli. boşuna demiyoruz, "el yazısı çirkin bir kızla asla olmaz" diye.

Hiç yorum yok: