28 Mayıs 2015 Perşembe

dakika ve skor

"sizi seviyorum, size bağlıyım, demek yerine, size ait şu veya bu şeye, meselâ şu kahve içişinize, yediğiniz yemeği elbisenizin üzerine dökmenize, boyunbağınızı yanlış bağlamanıza, münasebetsiz hiddetinize hayranım, demek arasındaki fark öyle alelâde bir şey değildir. hele sevginizi göstereceğiniz insanı bir zaafında, bir sevgisinde okşarsanız iş büsbütün değişir. daudet'nin hikayesinde delikanlı âdeta papa'yı ihmal eder, onu görmez bile. yahut onunla senli, benli konuşur. bütün dikkatlerini katırında toplar. çünkü bilir ki papa, kendi kıymetlerini müdriktir. şüphe ettiği şey katırına karşı beslediği sevgi, o zaaftır. bu zaafa hitap etmek, onu gözetmek papa'yı fethetmektir."*


*: ahmet hamdi tanpınar, sahnenin dışındakiler

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Zaafları okşayarak insanı fethetmek.. Ne bileyim sevmek bu mu ki?

sevmek bambaşka bir şey, yani tecrübeyle sabit de diyemeyeceğim ama bana sanki en güzeli, karşılıksız mutlu etmek gibi geliyor. Biteceğini bilsen de o an omzundaki yükü almak gibi, kendi gamının artacağını bile bile. Sonra biter ve sevmek hissi gögüsteki akıtılmayı bekleyen aziz bir süt gibi kalır. Malumdur o sütün içeride kaldığı müddetçe maraza dönüştüğü..

Tuhafız ya hu, insan tuhaf varlık hasılı

verbumnonfacta dedi ki...

ben şahsen "hilal taktiği" kullanıyorum severken. üstelik çok da işe yarıyor.

sevmek nedir diye sormazsanız bilenlerden, sorarsanız tarif edemeyenlerdenim galiba. yine de denersek, onu düşündüğünüz anlar bir tebessüme eşlik eden bir "salak!.."la bölünüyorsa, ya da yıllar evvel duyduğum bir tarifteki gibi sırf onun yüzünden telefonunuzu bir can taşır gibi taşıyorsanız bu sevmek olabilir. manyaklık da... ve hatta "salak"lık.

"tuhaf" ne tuhaf bir kelime. bazan iltifat olabildiği gibi bazı yerlerde hakaret gibi duruyor. tıpkı "değişik" gibi.

Unknown dedi ki...

Hilal taktiği ha! Hiç güleceğim yoktu, demek sevmek bir muharebedir bir yerde :)

verbumnonfacta dedi ki...

sevmek hiç muharebe olur mu? severken neyin ne olduğuna aldırmaz kalbinizden geliyorsa öylece seversiniz.

ama ilişkiler savaştır. hem de çok kanlı bir savaş.

benim taktik dediğim şeye gelince; komiklik sadece.