5 Temmuz 2013 Cuma

joseph anton*

midnight's children (geceyarısı çocukları) ile hindistan'ın, shame(utanç) ile de pakistan'ın nefretini kazanan salman rusdie, bununla yetinmemiş the satanic verses yani şeytan ayetleri'yle islam dünyasının nefretini de kazanmış ve ayetullah humeyni de müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle hindistan ve güney afrika'da yasaklanan bu kitap yüzünden salman rusdie hakkında ölüm fetvası vermişti..

salman rusdie ise, hakkında verilen bu fetvayı evindeki özel hattan kendisini arayan ve hiçbir açıklama yapmadan, "nasıl bir duygu, hakkınızda ölüm fetvası verildiğini bilmek," diye soran bbc muhabirinden öğrenir. güneşli bir salı günüdür ama bu soru tüm ışığı söndürüvermiştir. ne dediğini bilmeden, "iyi bir duygu değil," diyebilir sadece. belki de hakkındaki fetvayı öğrenmeden önce tek derdi, eşi, amerikalı romancı marianne wiggins ile araları limoni olduğu için hissettiği kederdi. çünkü, bin dokuz yüz seksen dokuz yılındaydılar, tam da sevgililer günüydü.

ingiliz hükümeti fetva haberi duyulur duyulmaz onu korumak için ajanlarını görevlendirir. bu yaklaşık on yıl sürecek saklanma sürecinin de başlangıcıdır. yanında daima korumalar olacak, korumalar olmadan tek bir adım bile atmayacaktır. ingiliz gizli servisi onu daha rahat koruyabilmek ve saklayabilmek amacıyla banka hesapları, otel rezervasyonları, biletler vs. için kullanmak üzere ondan bir isim seçmesini ister.

ilk aklına gelen belki de en sevdiği yazar olan joseph conrad'ın adı olur. ama bu kadar ünlü bir yazarın adına sahip olmak da dikkat çekeceği için vaz geçilir. daha sonra hayran olduğu başka bir yazar, anton çehov aklına gelir. "anton conrad", "joseph çehov" varyasyonları kabul edilebilir olsa da ad-soyad birleşmesinin şart olmadığını düşünerek joseph anton olmasına karar verir.

bundan böyle gizli servis için salman rusdie değil, joseph anton'dur. yaklaşık on yıl boyunca hayatı ise joseph anton adıyla kalınan oteller, çıkılan seyahatler, banka hesapları vs. olacaktır.

o halde, yaşadıklarının en büyük tanığı olarak salman rusdie'yi joseph anton'un anlatmasından daha normal ne olabilir ki? üstelik rusdie'den "o" diye bahsedebilir.


*: salman rusdie, joseph anton: a memoir

2 yorum:

Sokrates'in Yeğeni dedi ki...

Bunu bilmiyordum, şimdi öğrendim. Tek kelimeyle enfes!
Selamlar...

verbumnonfacta dedi ki...

selamlar buradan da...