27 Şubat 2018 Salı

ilk izlenim için tek bir şansın vardır: on sekiz

"türkçe'nin en büyük yazarı" ahmet hamdi tanpınar, "türkçe'nin en büyük romanı" saatleri ayarlama enstitüsü vesilesiyle verdiği röportajda romanın kahramanı hayri irdal'la karşılaşmalarını anlatıyor. siz de, ahmet hamdi tanpınar'a bu yakışırdı, diyorsunuz.

*

"- bu şahsı nasıl buldunuz?

- bulmadım, kendi geldi. şehir saatlerinin birbirini tutmaması yüzünden vapuru kaçırdığım bir gün kadıköy iskelesinin saatinin altında birdenbire onunla karşılaştım ve bir daha beni terk etmedi. ondan kurtulmak için bu hikâyeye başladım. bütün eserlerim böyle olur. onun içindir ki çok defa birisi tarafından anlatılır.
"

4 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

Onlar başka bir tür -sanatçılar yani-
başka bir boyuttalar, biz yalnızca hayretle bakıyoruz..

verbumnonfacta dedi ki...

kim olduğu, sanatın hangi dalıyla ilgili oldukları önemli değil. ne zaman bir sanatçının gündelik hayatına temas eden bir kitap okusam, bir film izlesem, bir anekdot duysam hep aynı şeyi düşünür, "bu yüzden ben değil onlar" derim.

Balthus dedi ki...

Yahu Sadece Hayri Irdal'mı neredeyse romandaki tüm karakterler nevi şahsına münhasır tiplerdir. Radyo tiyatrosunu da dinlemelisiniz dostlar youtube'da bulabilirsiniz.
Bir roman tekrar okunur mu tartışılır ama Saatleri Ayarlama Enstitüsü defalarca okunabilir bence. Ah bu arada henüz gidemedim ama İstanbul'da bu isimle bir saatçi dükkanı var.Bir arkadaşım paylaşmıştı instagram sayfasında:))

verbumnonfacta dedi ki...

karakterler konusunda haklısınız. kitabı okumadan hayri irdal'ı biliyordum ve kitabı okurken hatta bittiğinde okurların diğer karakterlere haksızlık ettiğini düşünmüştüm.

radyo tiyatrosu iyi fikir. yemek yaparken dizi izlemek yerine tercih edilebilir.

sadece saatleri ayarlama enstitüsü değil bütün kitaplar yeniden okunabilir. italo calvino'nun bu konudaki fikrine katılıyorum. ki tekrarlamaktan hiçbir zaman bıkmam. biz yıllarla değişip dururken kitap aynı kalacak, yıllar sonra yapılacak bir okuma yeni bir okuma olacaktır çünkü.

saatçinin ismi, kabul etmeliyim ki iyi düşünülmüş. eğer giderseniz bir saatleri ayarlama enstitüsü sevenleri de anın lütfen.