3 Aralık 2009 Perşembe

ay

dolunay...

ve bir kaç parça bulut...

yer yüzünden bakıldığında 'ay'ın daima aynı yüzünün göründüğü bilinen bir meseldir. buradan geldiği belli ve voltaire'e mal edilen "insanlar ay gibidir; bir yüzleri daima karanlıkta kalır." sözü de.

bin dokuz yüz yetmiş üçte çıkan ve pink floyd'u pink floyd yapan dark side of the moon albümünü kim unutabilir?

shakespeare atinalı simon'da "ay berbat bir hırsızdır/solgun ateşini güneşten çalan" der. ve yazarın bir yerlerde bizzat söylediği gibi nabokov'un ünlü romanı solgun ateş adını bu iki mısradan alır.

dün gece, vakit gece yarısını çoktan geçmişken hem soğuğu hissetmek hem de hava almak için bahçeye çıktım. gökyüzünde bir kaç parça bulut vardı. dolunay bütün güzelliğiyle kendini bana sunuyordu. aklıma uzak iki şehirde geçirdiğimiz gecelerde oynadığımız bir oyun geldi.

aynı şehirdeydik ama aklıma uzak iki şehirdeyken oynadığımız o oyun geldi: şimdi sen de aya bak. aynı yere ve aynı şeye bakmış olalım.

bir de çok eski bir cümle: yoksa sizin oradaki ay da bizim buradaki ay gibi yalnız kalplerin 've bağlacı' mı?

2 yorum:

Hayal Kahvem dedi ki...

Eğer insanın gurbette sevdiği varsa… Bazı geceler randevuleşmeli.. Sözleşilen gecede, gece yarısı saat onikide mesela… Sen burada… O orada… Sözleşilen zamanda ay’a bakmalı.. Ay bir tane ya… Aynı ay… Onun gördüğü de aynı ay, senin gördüğün de.. O halde.. Aynı gece, aynı saatte, farklı farklı memleketlerden ya da şehirlerden ay’a bakılsa bile, bakışlar çakışır aynı yerde… Ben denedim, oluyor… Hasret sanki bir nebze dağılıyor.. Hem düşünsene… İnsanlar ilk oluştan beri, milyonlarca yıldır, hep aynı ay’a bakıyor.. Eğer ay’ın hafızası varsa, kim bilir ay’da ne bakışlar birikiyor! Hey, bunu hayal etmek bile inanın kalbimi titretiyor:)

verbumnonfacta dedi ki...

kalbinizin titrediğini gördüm. ne güzel şey kalbimiz olması.acaba ayın hafızası gibi kalplerin de bir hafızası var mı bazı şeyleri sonsuza saklayacak.

gurbette sevdiği olan başka şeyler de yapabilir: kendi şehrinin hava durumuyla birlikte onun şehrinin hava durumuna da bakmak gibi. o şehirde iftar olana kadar orucunu bozmayanlar da vardır.